English | Italian

Padiglione della Pace

Balouo Salo Località: Sedhiou, Senegal, Africa
Inizio progetto: 2020
Il nostro supporto: Architectural design, construction management, building materials, workers
Progetto architettonico: Changze Cai from Kaira Looro Architecture competition
Stato: On going
Donatori: Privates, 5x1000, Il Mio Dono, Kaira Looro
Collaborazioni senegalesi: Ministero della Cultura della Repubblica del Senegal, Prefettura di Sedhiou, Comune di Sedhiou, Centro Culturale di Sedhiou, CCAI di Sedhiou
Beneficiari: 50.000


Il Progetto

Lo sfruttamento delle risorse nel continente africano e le ostilità interculturali hanno innescato un susseguirsi di conflitti armati le cui conseguenze sono stati milioni di morti innocenti e rifugiati che cercano una speranza di vita migliore altrove. Comunità estinte. Villaggi e città rasate al suolo. Nazioni nel caos. Ricordare le vittime attraverso l’universale valore della pace può contribuire a gettare le basi per la nascita di una società solidale. La contemplazione, la memoria e la compassione sono quei valori da interpretare in un’architettura commemorativa per costruire un mondo migliore.L’area d’intervento è stata segnata dai conflitti del Casamance che, nonostante siano terminati da una decina di anni, hanno lasciato una macchia indelebile nella memoria delle comunità. Molti sono stati i villaggi bruciati e le famiglie costrette a rifugiarsi in altri paesi o città per cercare un luogo sicuro. Come nel caso del suddetto evento, sono molti i disastri umanitari che, a causa di conflitti culturali, religiosi o per accaparrarsi le risorse del continente africano, hanno causato milioni di morti e rifugiati. Molti di questi conflitti, nonostante la loro devastazione sono dimenticati dalla comunità internazionale e talvolta, a causa di una scarsa comunicazione nel continente africano, sconosciuti dalle stesse comunità africane. Le vicende del passato, seppur tragiche, devono essere uno sprono per la costruzione di un mondo basato sulla pace, sull’uguaglianza e sulla solidarietà. Commemorare le vittime delle guerre africane attraverso il valore della pace è un passo fondamentale per costruire una società solidale, affinché nel futuro non possano mai più ripetersi eventi analoghi. Oggetto del progetto è la realizzazione di un padiglione per la promozione della pace universale che induca alla contemplazione, alla riflessione e alla preghiera nei confronti di chi ha perduto la vita ingiustamente. L’architettura vuole essere un luogo multifunzionale dove sarà possibile fare esposizioni permanenti e temporanee di artisti che condividono i valori della pace e della memoria, ma anche un luogo dove sarà possibile ripercorrere e conoscere la storia attraverso fotografie e documentazioni. Conoscenza e condivisione sono elementi essenziali per trasformare il padiglione in un luogo della sensibilizzazione. Si creerà, inoltre, uno spazio in cui poter contemplare l’accaduto pregando per le vittime o riflettendo sul passato, immergendosi in uno spazio metafisico che dia il giusto significato alla memoria. Il padiglione sarà aperto al pubblico e accessibile a chiunque. Esso dovrà rispettare qualsiasi cultura, genere e religione.


Architettura

Peace pavilion Gently float on the ground and blend into the base landscape in a humble posture. Stepping onto the suspended pedestal and entering through a narrow doorway, it is a courtyard enclosed by a wooden structure colonnade. The sun shines in from the top of courtyard and shines on the wooden box in the middle. The simple sequence expresses the tranquility of the space.People can walk, communicate and sit quietly in the courtyard to feel the stability and tranquility of their homes in the peaceful times. On the one hand, the courtyard provides a space for people to communicate with each other. On the other hand, it also improves the microclimate of the building and increases the indoor ventilation effect. Work into the corridor from the courtyard, the long corridor sensitively accommodates the rhythm of the footsteps, and the sound of the courtyard. the light coming in from the hole in the clay wall, sprinkled in the hallway, leading people to the area of prayer and contemplation,Along the steps,you come to the contemplative space, Mood slowly settled and brew a mood that is in harmony with the contemplative atmosphere. Along the wooden pillars arranged longitudinally on both sides, the line of sight extends forward. The narrow and long gap between the two exhibition halls allows you to see the outside world. But as you pass by, the scenery outside the building will fade slowly and eventually fade away as the angle changes. It encourages visitors to reflect on and remember the relentlessness of the turmoil and its depression, as well as the fresh life that has fallen from the war, but most importantly, to look forward to a peaceful and beautiful world and the future. Light shines through the gap between the eaves and the rammed earth wall, hits the wall, increases the quietness of space, and the space in this area materializes the meaning of peace. The prediction of local technology and the understanding of the spatial characteristics of the "Peace Pavilion" make us finally choose the construction method of using rammed earth wall and wood frame. Consider using local rammed earth and local wood to create a space that fits the theme. The spatial interface is defined by the inner timber structure and the outer rammed earth.Light fuses the two materials together. The Peace Pavilion is a system which combines rammed earth wall and timber structure system. The internal and external space interface is defined by external rammed earth wall and inner timber. The structure system is clear and simple, and the construction difficulty is low. You can build it as follows Firstly, the foundation is poured on the foundation, rammed earth wall and wooden structure pillars are built on the foundation, then wooden roof truss is built on wooden structure pillars, wooden roof truss is exposed, wooden beams and wooden pillars are bolted to form a directional wooden structure, finally purlin, Watchboard and roof iron sheet are erected on the wooden structure, and finally the construction of "Peace Pavilion" is completed.



Architecture design

Location




Galleria

Balouo Salo peace pavilion africa architecture
Balouo Salo peace pavilion africa architecture
Balouo Salo peace pavilion africa architecture
Balouo Salo peace pavilion africa architecture
Balouo Salo peace pavilion africa architecture
Balouo Salo peace pavilion africa architecture